Learning Commons, Bishop’s University

Adapted to the reality of a the 21st century, this library is composed of zones that encourage dialogue, in a bright and comfortable environment.

A pioneer in Canada with the development of its Learning Commons, Bishop’s University provides students with a space at the centre of the campus and its natural surroundings, where they not only come to be informed and learn, but also to socialize.

The transformation of the John-Bassett Memorial Library required an investment of $17M to create new dynamic and modular spaces at the cutting-edge of technology.

Sustainable development is at the heart of the design that also focuses on the use of wood and natural light, occupants’ comfort and energy efficiency. Chilled beams connected to the campus’s geothermal loop and LED lighting were designed in close collaboration with other professionals and contribute to the comfort and ambiance of each distinct space.